ŠTA JE TO TALENAT?

“Opšte je pravilo da čovek vrlo malo duguje onome sa čim se rađa – čovek je ono što sam od sebe napravi” – Aleksandar Grejm Bel

ETIMOLOGIJA REČI TALENAT

Reč talenat je grčkog porekla i potiče od reči talanton, što je u staroj grčkoj bila oznaka za novčanu jedinicu od 55 funti, odnosno 26 kilograma srebra. Predstavljao je najveću novčanu vrednost kod helena (6000 denariusa). S obzirom da je prosečna radna dnevnica iznosila jedan denarius, talenat je vredeo dvadeset godina rada običnog čoveka, što dovoljno ukazuje na vrednost ove novčane jedinice.

Značajna vrednost je prenesena i u značenje koju reč talenat ima i u onom smislu u kom je danas koristimo. Biti talentovan znači posedovati ogromno bogatstvo. Ako se poslužimo navedenim odnosom (talanat je jednak dvadesetogodišnoj zaradi), onda shodno ovome, kako prosečan čovek poseduje određene veštine, intenzitet tih veština, ili njihova brojčana vrednost je kod talentovanog bar 20 puta jača, odnosno veća.

Dok je u psihologiji talenat najčešće definisan kao sveukupna natprosečna sposobnost za rešavanje pojedinih problema koji poseduje određena ličnost, u organizaciji je to sposobnost da se određeni posao obavi brže lakše i bolje nego posao na kom je zaposleni trenutno raspoređen. Pod talentovanm osobom psiholozi podrazumevaju onu koja se određenim sposobnostima razlikuje od osobe kod koje su iste osobine izražene u prosečnoj vrednosti, a menadžeri ljudskih resursa pod „talentovanom“ osobom podrazumevaju one zaposlene čije sposobnosti dovode do kvalietnije obaljenog posla.

U odnosu na druge, talentovani zaposleni brže lakše i bolje rešavaju pojedine složene probleme što ih čini iznadprosečnim.

Pokazujuci talenat da određeni posao obavljaju bolje, oni  unapređuju ne samo obavljanje radnih zadataka, već i rad  same kompanije. U zavisnosti od toga koja delatnost je u pitanju, zaposleni svojim talentom može unaprediti rad, uvećati prihode ili poboljšati imidž firme u javnosti. Značaj zaposlenih koji spadaju u ovu kategoriju je pitanje od posebnog značaja za odeljenje ljudskih resursa koje se bavim razvojem, nagrađivanjem i zadržavanjem talenata. Čitav proces od regrutacije i selekcije, do zadržavanja i nagrađivanja kadrova, je od velikog značaja za proces brige o talentima. U ovom ciklusu, razvoj talenata dobija sve značajniju i značajniju ulogu.

Svaka kompanija mora naći sebi jedinstven način za privlačenje i razvoj talenata, u skladu sa svojom delatnošću i ciljem koji želi da postigne.

Izbor talenata u kompaniji Apple je potpuno drugaciji od izbora u drugim kompanijama. Stib Jobs, izvršni direktor, prednost je davao intrigantnim pojedincima, veoma često umetnicima, pesnicima i istoričarima. Kreativnost ovakvih individualaca i neobična i genijalna mešavina umetnika i inženjera daju najbolje projekte, savršene i tehnički i estetski.

Upravljanje talentima počinje dakle jos planiranjem ljudskih resursa, a završava se nagrađivanjem razvijenih sposobnosti. Definisan je kao proces koji ima zadatak da osigura da organizacija u svojim redovima ima zaposlene sa pravim veštinama, na pravom mestu i u pravo vreme. Ovaj zadatak pred odeljenje ljudskih resursa postavlja nekoliko pitanja:

  1. kako privući najbolje i najtalentovanije zaposlene
  2. kako prepoznati potencijal
  3. kako razviti potencijal do maksimuma
  4. kako uskladiti potencijal pojedinca sa ciljevima kompanije i formirati korporativnu kulturu u kojoj svaki zaposleni oseća da njegove performanse konstantno utiču na kompanijske ciljeve

Svaki navedni korak nije pravilo za uvođenje talent menadžmenta u praksi, vec vodic koji se mora prilagođavati kompaniji, tipu poslovanja, tržistu i na kraju profilu zaposlenih.

Kako kompanije sve više i više uviđaju da njihov uspeh zavisi od toga koliko je od ukupnog potencijala zapravo iskorišćeno od njihovih ljudi, raste i uloga i značaj razvoja talenata kao posebne oblasti u okviru menadžmenta ljudskih resursa. Ključnu ulogu u ovom procesu imaju oni koji se bave obukom. Njihov zadatak u užem smislu je razvijanje specijalnih veština zaposlenih, a u širem, i svakako značajnijem, njihov zadatak je kreiranje organizacije koja uči.

Talent menadžment kao oblik ulaganja u ljude, a samim tim i u organizaciju, predstavlja, bez obzira na troškove, najjevtinij vid ulaganja u budućnost. Razvojem ljudskih resursa umnožavaju se pravci razvoja kompanije. Svaka usavršena veština, nudi riznicu mogućnosti za njenu primenu, u okviru početne ili neke druge delatnosti. Razvoj omogućava lakše prilagođavanje promena na tržistu, zaposleni postaju fleksibilniji pa na taj način i osposobljeniji da adekvatno reaguju na svaku promenu.

Ukoliko ne želi da izgubi trku na tržistu, kompanija na vreme mora prepoznati značaj talent menadžmenta. Kandidati koji su još u procesu školovanja, u trenutku sazrevanja za prvo radno iskustvo, neće izabrati kompaniju u kojoj svoj razvoj neće moći da nastave.