Od želje do cilja u tri koraka

17.03.2019

Imate li negde u nekoj staroj svesci ili makar u kutku vašeg uma ostavljen spisak vaših želja?
Možete li da se setite želje za prošli rođendan? A onaj pre toga?
Kako biste voleli da se nekim željama vratite, ovaj put opremljeni strategijom koja će osigurati njihovo ostvarenje?

Znate, razlika između želje i cilja je što cilj uvek u sebi sadrži plan.
Želja je prolazno stanje, ona dođe kao nalet i jednako brzo odleprša ako je ne ulovimo.
Cilj ima iza sebe veoma jasnu strukturu i upravo to ta struktura ga čini ostvarivim.
Mnoge stvari umeju da nas opterećuju od „MORAM da počnem da plaćam račune svakog prvog“ do „MORAM da prestanem da jedem čokoladu posle 20h“…

I korisno je znati da ništa od toga ne MORATE ako ne želite. Ponekad sve što treba da uradimo sa našim spiskovima želja je da u stvari polovinu izbrišemo. Ponekad je najvažniji cilj koji možemo da postavimo onaj da budemo rasterećeni i opušteni.
Tek onda pravimo mesta za one ciljeve koji su nama zaista važni i vredni truda.
Ako postoji makar jedna stvar koju ste oduvek želeli, a niste imali dovoljno vremena, ili nikako da se naterate da je započnete, a uvek je iznova i iznova priželjkujete sada je pravo vreme da je prizovete.
Setite se šta vas je to privuklo tada i razmislite o tome kako biste se osećali da to zaista i ostvarite.
Isprva je samo maštajte. Ne morate odmah da znate kako ćete tačno tamo stići.
Sada je važno samo da prepoznate osećaj koji je povezan sa tom vašom željom.
A kada se osećate dobro sa tim možete da počnete da kreirate taj vaš cilj i to u veoma jednostavna tri koraka. Bilo bi dobro da ih zapišete, dok ovo čitate sigurno će vam mnoge ideje pasti na pamet.

1. Precizno određen cilj

Koja je prva stvar koja se dogodi kada uđete u taksi?
Potrebno je da date adresu odredišta. Naš mozak ne funcioniše mnogo drugačije.
Kada počnemo da razvijamo neku ideju i plan, naš mozak se uvek pita kuda to idemo. I zato je važno da se ovim prvo pozabavite.
Kada ovo znate, jasno i precizno, moći ćete lako da donosite one odluke koje će vas tome prilbližiti i da prepoznajete šta su prilike, a šta moguća nazadovanja.
Cilj opišite u sadašnjem trenutku, kao da je već postignut i odredite i tačan datum. Tako možete reći: „27. maja sam istrčao 10km sa blagim umorom i neopisivom srećom“ ili „Sklopljen je nov ugovor sa x firmom 15 aprila“ ili „17. juna sam uspešno obavila sastanak sa svojim timom, osećala sam se dobro i sigurno sve vreme“.
Na ovaj način vaša želja staje u jasan kontekst i prvi put postaje stvarna.

2. Dokaz ostvarenja

Kako ćete znati da ste stigli na odredište i kako ćete znati da idete u dobrom smeru?
Šta ćete na sve na putu videti i čuti? Šta ćete osetiti? A na kraju?
Ko je sve tamo i šta se tačno dešava? Šta vi radite tačno?
Dobro razmislite o svim pitanjima. Važno je pratiti uspešnost kako bi usput mogli da korigujemo nešto ako treba. Na ovaj način ćete biti spremni i na one manje prijatne stvari, poput samog treniranja za trku, priprema za sastanak ili pregovore. Kada zaboravimo da postavimo tačno određene usputne tačke onda nas svašta može izmestiti sa puta, onda odustanemo jer nismo računali da će biti tako teško i nismo se pripremili na to.
Kada to isplanirate, onda možete da planirate i kako ćete se sa tim nositi. Uvek ćete znati da li se krećete u dobrom smeru.

3. Niz operacija, procedura, izbora sa kojima se cilj ostvaruje

Do sada ste se bavili otkrivanjem odgovora na pitanje ZAŠTO biste to radili i ŠTA ćete tačno da radite. Preostalo je da odgovorite na pitanje KAKO ćete tamo i stići.
Šta vam je tačno potrebno da biste stigli gde želite?
Šta je potrebno da radite, da umete, da znate da biste to mogli?
Ko može da vam bude podrška u tome? Kakve izbore je potrebno da pravite tokom vašeg putovanja? Koja je prva stvar koju ćete uraditi? Ako ne znate odgovor na ovo pitanje, moguće da je cilj preveik i da treba da se vratite na prvi korak i korigujete cilj ili podelite u više manjih. Kojih 5 koraka je potrebno da preduzmete da biste stigli do cilja? Možete li da ih podelite na još više?
Puno je pitanja na koja je korisno da odgovorite pre nego što bilo šta počnete da radite. Iako u ovom trenutku deluje opterećujuće, ovo zapravo skraćuje vaše vreme.
Nijedno od ovih pitanja nije ni retoričko niti motivaciono da vas podstakne da razmišljate oko ove teme. Ovo su veoma specifična, pažljivo dizajnirana pitanja koja mogu da vas dovedu do vašeg cilja ako im posvetite dovoljno pažnje vremena.
Isprobajte i kreirajte plan vašeg cilja sa svim pitanjima iz ovog teksta. Uostalom, šta je najgore što može da se desi?
Zapamtite, planiranje je pola posla i važnije je od same realizacije.
Ako ovde uložite vreme, nećete morati stalno da se vraćate i pitate gde ste pogrešili.